Logo Drone  
dronetop
 
 
Utfyllnad Hem Katalog Artister Recensioner Press Beställ Länkar Video Kalender Info/Kontakt Info/Kontakt
Utfyllnad
x

RECENSIONER

Genom åren har Drone kunna glädja sig åt många positiva recensioner. Här nedan följer ett urval
 
Känner Du till någon recension som inte finns med i listan får Du gärna tipsa oss på adressen:folkmusik@drone.se
 

DROCD022
Katalognummer: DROCD022
Artist: Nyckelharporkestern
Album: Byss-Calle
"Nyckelharporkestern, sex av landets i mitt tycke duktigaste unga nyckelharpspelare, framför på Byss-Kalle musik efter den legendariske Upplandsspelmannen Carl Ersson Bössa (Byss-Kalle), vilken lämnade mången högkvalitativ låt efter sig. Henrik Eriksson, Johan Hedin, Ola Hertzberg, Olov Johansson, Niklas Roswall och Markus Svensson verkar ha haft kul vid inspelningen. Spelglädje och skicklighet på hög nivå och ett låturval som inte går av för hackor."
Micke Forsberg, Lira

"Det här är den förnämsta folkmusikplatta jag hört på mången dag inte enbart för att den är så välproducerad och musikaliskt fullödig utan ännu mer för att de 16 låtarna berättar något om vår tid, här och nu."
Bengt Söderhäll, Gefle Dagblad

"Att spela in 16 låtar av den legendariske uppländske spelmannen Byss-Calle (1783-1847) är förvisso en kulturgärning av stora mått, men med låtar som "Västanmadspolskan" och "Vals efter Bydd-Calle" behövs sannerligen inget kulturellt alibi. Byss-Calle rules och nyckelharpa är ännu fetare än vad jag tidigare fattat."
Lars Alkner, Värnamo Nyheter

"Nyckelharpsorkestern, sex unga spelmän, därav fem riksspelmän, tre av dem har också erövrat titeln Värdsmästare på nyckelharpa, spelade för några år sedan in cd:n Till Eric på skivbolaget Drone: en underbar hyllning till mästaren Eric Sahlström och redan är en klassiker i genren. Den här cd:n är minst lika bra. Spelmännen står på en gedigen folklig grund, men deras tekniska skicklighet, deras lyhördhet för musiken och deras säkra samspel visar hur den traditionella musiken kan utvecklas utan att förlora sin kvalitet."
Stephan Elgh, Smålands-Posten

"Nyckelharporkestern har gjort ambitiösa arrangemang. Spelet är stadigt, tekniskt och ibland studsigt svängigt. Byss-Calle var inspirerad av högreståndsmusiken, så låtarna ha ofta barocka drag oc ett slags militär precision. Låtarna är ofta riktigt vackra, men i första han är allting mycket stiliserat."
Po Tidholm, DN

"FULLSTÄNDIGT underbart. Sex nyckelharpor av olika typ och skilda ton blir ett vinande och sjungande storband utan motstycke, som i "Bodins C-durpolska". Orkestern hyllade 1995 mästaren Eric Sahlström på cd-n "Till Eric" Nu är det musikskatten hos den uppländske spelmannen Byss-Calle (han drog sitt sista stråk 1847) som dammats av.

Stämmorn njuter tillsammans och bygger upp låtarna till oemotståndliga äventyr med en flod av känslor och händelser. Variationerna syns oändliga. Ju fler spelmän desto bättre musik.
"
Lasse Åbom, Östgötacorrespondenten

"När de [Nyckelharporkestern] nu ger sig i kast med Byss-Calles låtar lyckas de förena innovativa arrangemang och orädd vitalitet med en genuin känsla för traditionen. Instrumentuppsättningen omfattar en hel familj nyckelharpor, inklusive tenornyckelharpan som Johan Hedin och hans far Lennart tagit fram. Gruppens egna låtarrangemang ä utsökt varierade till form och struktur - långt från det kompakta pådrag som det hade kunnat bli med såpass många harpor."
Ulf Gustavsson, Upsala Nya Tidning

"Orignellt mäktigt och hundraprocentigt musikaliskt. Sex yngre svenska nyckelharpshjältar spelar låtar av och efter Byss-Calle, nyckelharpspelare i norra Uppland under första halvan av 1800-talet och en av instrumentets förgrundsgestalter...

...En av Sveriges vassaste folkmusikgrupper, helt klart
"
Alexander Agrell, Sydsvenska Dagbladet


Utskriftsvänlig version
VISA ALLA RECENSIONER!
 
Till toppen Hem