Logo Drone  
dronetop
 
 
Utfyllnad Hem Katalog Artister Recensioner Press Beställ Länkar Video Kalender Info/Kontakt Info/Kontakt
Utfyllnad
x

KATALOG

Välkommen till Drone-katalogen. Här kan du läsa mer om samtliga CD som Drone har givit ut.
 
Klicka på omslagen för mer information om varje CD - eller klicka på artistnamnen för mer info om respektive artist!
 
DROCD045
Katalognummer: DROCD045
Artist: Kraja
Album: Under himmelens fäste
Utgivningsår: 2008
Ljudexempel: Si god afton och god kväll speaker
Kraja är tillbaka med en unik samling kända och okända pärlor ur den svenska folkviseskatten. Allt präglas av Krajas unika fyrstämmiga sångarrangemang som trollbundit tusentals lyssnare i när och fjärran. På nya CDn återfinns många klassiska svenska folkvisor, bland annat Uti vår hage,En gång i min ungdom, En sjöman älskar havets våg, Jag vet en dejlig rosa och självklart också Allt under himmelens fäste.
 
"Sveriges kanske fräschaste vokalgrupp består av fyra unga kvinnor och kommer från Umeå. Deras nya andra skiva är en salig blandning av nytolkade folkvisor, bibliska verser och ekivoka fyllesånger. Här gör de klassikern uti vår hage, som vi får veta kanske inte är riktigt så oskyldig som det kan te sig."
Patrik Lindgren, Lira

 
DROCD044
Katalognummer: DROCD044
Artist: Olov Johansson
Album: I lust och glöd
Utgivningsår: 2007
Ljudexempel: Polska efter Erlandsson speaker
Nyckelharpsgeniet Olov Johansson är tillbaka med en ny solo-cd. Lust och Glöd är en kärleksförklaring till Olovs musikaliska rötter. Levande och lustfyllt låtspel Gäster: Mikael Marin, Markus Svensson, Kalle Almlöf & Catriona McKay DEN HÄR MUSIKEN och de här instrumenten fångade min uppmärksamhet när jag var 14 år, och sedan dess är jag fast. Samtidigt som jag komponerar ny musik och spelar i alla möjliga sammanhang återvänder jag hela tiden med lust och glöd och många nya intryck till de traditionella låtarna och det svängiga spel som mina tidiga förebilder odlade. Olov Johansson
 
"I lust och glöd är ett ovanligt lyckat och varierat album."
Po Tidholm, DN

 
DROCD043
Katalognummer: DROCD043
Artist: Sågskära
Album: Orm
Utgivningsår: 2006
Ljudexempel: Hvenormen speaker
Orm är folkmusikgruppen Sågskäras femte platta! I Värend, ett av de små länder som gett landskapet Småland dess namn, har gruppen sin musikaliska hemvist. Från detta uråldriga mikrokosmos gör Sågskära ibland utflykter till helt andra musikaliska världar? Fioler, röster, trummor, harpa, vevlira och gitarr är några av de instrument som bidrar till Sågskäras speciella klangvärld. Musiken rör sig i spänningsfältet mellan medeltida bordunklanger och nyare tiders folkmusik och balanserar alltså mellan nyskapande och bevarandet av äldre musikaliska stildrag.
 
"Sjätte albumet för Sågskära, med hemvist i Värend. Det är folkmusik enligt sydsvensk tradition och framförd på gamla instrument som vevlira, folklig harpa, näverskalmeja, oktavfiol och cittra och en del mer vanliga instrument. På det läggs bra sång. Det svänger otroligt medryckande och det hörs att gruppen har roligt. Det är inget som plågas fram. Musiken varieras, medeltida ballader, polskor och engelskor,(som låter engelskt). Härliga skänkåtar, visor och en del annat. Det är gammal musik som lever fullt ut när sätter i gång. Det är spelglädje och engagemang. Sågskära kan sin musik och vill föra ut den. Alltså blir det otroligt bra folkmusik."
Lennart Götesson, Dala-Demokraten

 
DROCD042
Katalognummer: DROCD042
Artist: Ranarim
Album: Morgonstjärna
Utgivningsår: 2006
Ljudexempel: Maj vare välkommen speaker
Ranarim är tillbaks med sitt tredje och mycket efterlängtade album ? Morgonstjärna. Med vackra folksånger, en blandning av traditionell och nyskriven svensk folkmusik skapar Ranarim ett alldeles eget sound med sång, nyckelharpa, gitarr, kontrabas och slagverk. I höst väntar releasekonserter i Sverige, Tyskland och Danmark samt en turné i Japan. Under 2007 kommer gruppen att turnera bland annat i Argentina, Belgien/Holland och Skottland.
 
"Om sextetten Ranarims skiva Morgonstjärna (bandets tredje) släppts, säg 1995 hade de utan vidare konkurrerat om publiken på Nordens stora rockfestivaler med Hedningar och Garmar. Det handlar om ett allt betvingande musikaliskt sväng, med ett par av landets styvaste instrumentalister i stallet. I den yviga hybriden ryms balladton, spelmansgung, drivande nyfolk och ett stänk popkänsla. Visst kan bandets förkärlek för arkaiska texter kännas en smula förutsägbar, men det är det är en mindre invändning. Ulrika Bodén och Sofia Sandén - två fantastiska röster - frontar en tätsvetsad musikmaskin som förtjänar ett larmande publikhav också 2006."
Jonas Bergroth, Svenska Dagbladet

 
DROCD041
Katalognummer: DROCD041
Artist: Sofia Sandén
Album: Courage
Utgivningsår: 2005
Ljudexempel: Vinteren speaker
På Courage har sångerskan och folkmusikern Sofia Sandén valt ut några av de finaste folksångerna ur sin repertoar ?pärlor hämtade främst ur den rika traditionen runt Siljan. Tillsammans med några av Sveriges främsta folkmusiker ger hon nytt liv åt sångerna med sin varma och personliga röst.
 
"Nu sjunger hon i stället rent och kraftfullt, kanske mindre dialektalt men desto mer personligt. "Courage" är en samling folkvisor vars merpart hämtats från Sofia Sandéns hemtrakter runt Siljan. De har alla den där bitterljuva dubbelheten som är så typisk i genren. Arrangemangen är å andra sidan rätt typiska för vår tid; mustiga mandola och percussiv gitarr, fiol, cello och tramporgel. Bitvis är det här riktigt bra, glittrande och rörande."
Po Tidholm, DN

 
DROCD040
Katalognummer: DROCD040
Artist: Kraja
Album: Vackert Väder
Utgivningsår: 2005
Ljudexempel: Mig gör stor lust och glädje speaker
Krajas debut-CD Vackert Väder bjuder på ett smakfullt urval av visor - merparten ur folkmusikens skattkammare, men även en del nykomponerat. Det är stiligt, välklingande och framför allt otroligt vackert.
 
"Från Umeå kom de fyra tjejerna i vokalgruppen Kraja, som tillsammans tagit fram en spännande repertoar av gamla visor och egenskrivet material. Det mest beundransvärda var de komplicerade arrangemangen och röstresurserna. Stämmorna växlade lekande lätt mellan ljust och dovt, skört och kraftfullt, samtidigt som varje tonnyans hamnade precis rätt. Harmonierna trollband publiken fullständigt."
Henrik Perälä, Länstidningen Östersund

 
DROCD039
Katalognummer: DROCD039
Artist: Pettersson & Fredriksson
Album: Virek
Utgivningsår: 2005
Ljudexempel: Häxan speaker
Pettersson & Fredriksson söker nya vägar i det akustiska uttrycket. Med mandola och nyckelharpor utforskar de såväl den inhemska västerbottniska folktraditionen som ett inre, personligt landskap. Albumtiteln "Virek", är ett gammalt västerbottniskt ord för att vara vida berest, att känna till ett stort landområde.
 
"Det låter mycket på bara två instrument om den unga begåvade folkmusikduon Pettersson och Fredriksson, vars nya cd spänner från en närmast rockmusikalisk energi till ålderdomliga, sparsamt uttryckta ballader"
Ulf Gustavsson - Upsala Nya Tidning

 
DROCD038
Katalognummer: DROCD038
Artist: Johan Hedin
Album: Innersta polskan
Utgivningsår: 2004
Ljudexempel: Ljus speaker
Johan Hedin är en av våra mest respekterade nyckelharpspelade och har utmärkt sig som en stor innovatör, både när det gäller nykompositioner för nyckerlharpa och utvecklingen av musikinstrumentet. "Innersta Polskan" är ett album med egna kompositioner där polskan, en danstyp som varit mycket populär i Sverige under flera hundra år,står i centrum. Johan har fogat samman polskeslingorna i långa sviter och på några spår medverkar Fredrik Gille på slagverk. "Innersta Polskan" släpptes vid en uppmärksammad konsert under nyckelharpstämman i Österbybruk.
 
"I Bazar Blå är Hedin mer korthuggen och lite jordigare. På detta fria soloprojekt spelar han sju långa polskefärgade sviter i en andlig terräng. Mer för tankens dans än för ivriga fötter, trots att det ibland svänger så hett att luften kokar av rytmens klanger från olika nyckelharpor. "Innersta polskan" är en triumf från en kung som spelar på strängar av guld och med känslor som tinar frusen ångest till varm livslust."
Lasse Åbom, Östgötacorrespondenten

 
DROCD037
Katalognummer: DROCD037
Artist: Ulrika Bodén
Album: Rätt nu är det på tiden
Utgivningsår: 2004
Ljudexempel: Rätt nu är det på tiden speaker
Ulrika Bodén gav 2001 gav ut CDn "Vålje å vrake - Visor och låtar från Ångermanland" Ulrika trodde "Vålje å vrake" skulle bli en slutpunkt för ett flerårigt arbete där hon gjort en djupdykning i den Ångermanländska vistraditionen. Men det var bara början! Reaktionerna på "Vålje och vrake" blev mycket positiva från både kritiker och allmänhet. Många hängivna lyssnare hörde av sig med tips på egna visor eller hittills okända bandinspelningar / notuppteckningar med Ångermanländsk folkmusik. Tanken på en uppföljare föddes snart... "Rätt nu är det på tiden" bygger till stor del på detta unika material som Ulrika grävt fram i sin strävan att levandegöra den Ångermanländska folkmusiktraditionen
 
"Utan särskilda åthävor har Ulrika Bodén och hennes musiker tagit de ångermanländska visorna in i samtiden."
Po Tidholm, Dagens Nyheter

 
DROCD036
Katalognummer: DROCD036
Artist: Raun
Album: Dance Jon
Utgivningsår: 2003
Ljudexempel: Prövningen speaker
Raun är en uppstickare inom den nordiska folkmusikgenren som med sitt stadsinfluerade beat ger nytt liv åt en uråldrig tradition. Sång, slagverk, flöjter, vevlira, säckpipa mm. Hög överraskningsfaktor!
 
Raun är ett möte mellan musiker med mycket olika bakgrund inom skilda stilar men med ett särskilt öga till urmusikens krafter. Tungt slagverk, borduner, sångens mytiska invaggande i det tidlösa. Kort sagt: Trance Dance! Somligt är nykomponerat och annat är traditionellt men allt har Raun gjort till sitt eget . Nyskapande och med igenkännandets schlagerkraft. Show och myt, högt och lågt.
 
"Egna låtar och traditionellt, ibland samtidigt. Titelspåret Dance Jon är häftigaste exemplet. Samplade och loopade traditionella mansröster från Bohuslän centrifugeras med de modernaste dansrytmer, toner och ljud. Först grävde sig Raun tillbaka till medeltiden. Nu är de fyra medeltidsmusikerna på väg med X 2000-tåget rätt och snabbt in i framtiden"
Bengt Eriksson, Göteborgs-Posten

 
DROCD035
Katalognummer: DROCD035
Artist: Ian Carr & Niklas Roswall
Album: Step on it!
Utgivningsår: 2003
Ljudexempel: Gahn Blenk! speaker
En skånsk världsmästare på nyckelharpa. Och en engelsk gitarrist. På "Step on it" tar Ian Carr och Niklas Roswall ut svängarna ordentligt och höjer ribban för samspel på nyckelharpa och gitarr. Musiken är traditionella låtar varav många från Skåne, och nykomponerad musik med inspriration från både Sverige och England.
 
""Step on it" betyder ungefär gasen i botten och det är precis vad denna engelska gitarrist och skånska världsmästare i nyckelharpa gör. Kunnigt, skickligt, vackert och svängigt -- så blev resultatet. Mötet mellan det engelska och det svenska är intressant. Ian Carrs gitarrspel får ibland Niklas Roswall att låta ungefär som engelska Dave Swarbrick, en annan världskänd, fiolspelare på det folkliga området. Och ibland dominerar svenska, för att inte säga skånska, folktoner. Men mest är det helt enkelt en rätt läcker blandning."
Winnie Gravlund, Helsingborgs Dagblad

 
DROCD034
Katalognummer: DROCD034
Artist: Susanne Rosenberg
Album: Krokar länkar och krus
Utgivningsår: 2003
Ljudexempel: Ack kära så säg speaker
Den folkliga koralsången har haft en bred förankring och spridning. Många av melodierna ur 1695 års psalmbok och 1697 års koralbok har sjungits långt in i vår tid, ofta med tydlig prägling av lokala folkmusiktraditioner. "Krokar, Länkar och Krus" innehåller ett intressant urval folkliga koraler i smakfulla arrangemang för sång och cello. Repertoaren har geografisk spridning från Norge i väst till Estland i öst - från Norrbotten i norr till Skåne i söder och källmaterialet har hämtats efter sångare födda från 1700-talets slut till 1900-talets början.
 
"Det är visserligen hårt arrangerad folkmusik som vetter åt kammarmusik. Men det får man tåla när det bakom varje låt och visa ligger en sådan aktsam och genommusikalisk editionsteknik av gamla källor: en psalm från 1600-talet, en melodi av Selma Andersson från Överkalix. Lyssna i allsin dar. Det är jättevackert."
Mikael Strömberg, Aftonbladet

 
DROCD033
Katalognummer: DROCD033
Artist: Lure
Album: Prins i Puttalandet
Utgivningsår: 2003
Ljudexempel: Principuttalandet speaker
Med stor musikantglädje kastar sig gruppen Lure ånyo över den traditionella och otraditionella folkmusiken. Det river, sliter och smeker bland säckpipor, lira, flöjter, viola d´amore, mandola och kontrabas. Gruppen som tidigare hette Valramn gav ut en CD 1997. Nu kommer nummer två efter några års viloläge. Här finns en nyfikenhet med musikaliska infall, improvisatoriska förhållningssätt, massor av klangfärger och kluriga rytmiseringar. Globalt hallingsväng, nyskrivna polskemysterier... Förebilderna finns hos Västerdalarnas och Smålandsskogarnas polskekungar, jazzens tidiga dansband och nittiotalets etnovåg.
 
"Hos Lure hamnar vi mitt i skärningspunkten mellan äldre bordunmusik och en modernare form av country-side-musik. Det är både melodiöst och svängigt. Piggt och kolsyretillsatt."
Mikael Strömberg - Aftonbladet

 
DROCD032
Katalognummer: DROCD032
Artist: Nyckelharporkestern
Album: N.H.O
Utgivningsår: 2003
Ljudexempel: Stora Vinterpolskan speaker
N.H.O är en CD med uteslutande ny musik för nyckelharpa, komponerad och arrangerad av Nyckelharporkesterns medlemmar. Aldrig tidigare har en sådan samling musik skrivits och arrangerats direkt för nyckelharpsensemble. N.H.O. är slutresultatet av en målmedveten strävan att utforska nyckelharpans möjligheter och skapa ny musik för ensemblespel. Några av instrumenten på N.H.O är utvecklade för att ge en ny dimension åt samspel på nyckelharpa, t.ex. oktav- och altnyckelharpa. Likadant är det med repertoaren. Vissa låtar på N.H.O. låter som äldre låtar, andra bär tydliga avtryck av samtiden. Repertoaren är som den alltid har varit, en blandning av gammalt och nytt och traditionen fortsätter alltså att lägga ut sina slingriga stigar. Alla och ingen styr vart den går och ingen vet vart den kommer att ta vägen!
 
"På den nya skivan tar man ett helt nytt grepp och presenterar nytt egenkomponerat material ? och det är mycket bra. Plattan är fint varierad och präglas av en härlig experimentlusta"
Dan Lundberg, Svenska Dagbladet

 
DROCD031
Katalognummer: DROCD031
Artist: Ranarim
Album: För världen älskar vad som är brokot
Utgivningsår: 2003
Ljudexempel: Skulle jag sörja speaker
Följ med Ranarim in i en förtrollad värld av dramatik, spänning, kärlek och besvärjelser. Musik som vandrat från sångare till sångare, från spelman till spelman och så hållit sig levande ända in i vår tid. Banden bakåt är tydliga men blicken riktad framåt. Med driv, energi och en smittande spelglädje skapar Ranarim sin egen färgsprakande och brokiga väv.
 
"Ranarims andra album är faktiskt bättre än det förra, som också fick högsta betyg. Det börjar med Lasse Lucidors visa Skulle jag sörja? och sen blandas traditioner från bland annat Dalarna, Skåne och England med egna låtar. "
Bengt Eriksson, Göteborgs-Posten

 
DROCD030
Katalognummer: DROCD030
Artist: Göran Månsson
Album: Inland
Utgivningsår: 2002
Ljudexempel: Liv speaker
Flöjten har alltid haft en betydande roll inom den svenska folkmusiktraditionen. Många arkeologiska fynd visar att det spelats flöjt i Sverige 1000-tals år tillbaka. I modern tid har flöjten dock ofta fått stå tillbaka för fioler och nyckelharpor. Men på nya CDn "Inland" lyfter Göran Månsson fram flöjten som folkmusikinstrument och för spelet till nya tekniska och musikaliska nivåer.
 
"Inland" innehåller 15 låtar spelade på en rad olika typer av flöjter och pipor, bland annat blockflöjter, härjedalspipa, spilåpipa och sjöflöjt. En del av repertoaren har spelats på flöjt sen urminnes tider , andra har adapterats för att fungera på flöjt och några av låtarna är nykomponerade. Tillsammans utgör de en sammanhållen enhet där Göran Månsson tar oss tillbaka till sina musikaliska rötter i Haverö, Medelpad.
 
"?Inland? präglas är en underbar inställning till repertoaren där Göran på ett smakfullt sätt tar sig stora friheter och låter de svenska musiken färgas av andra flöjttraditioner. Mest fångas jag av de snabba spänstiga triolpolskorna och den shakuhachi-liknande tonen i Lortagubbens vals. En skön skiva som passar utmärkt att njutas i den mörka vinternatten."
Dan Lundberg, Svenska Dagbladet

 
DROCD029
Katalognummer: DROCD029
Artist: Anders Nygårds & Magnus Stinnerbom
Album: Dalahyl
Utgivningsår: 2003
Ljudexempel: Funk Fars speaker
Dalahyl är det första albumet med spelmännen Anders Nygårds från Rättvik i Dalarna och Magnus Stinnerbom från Värmland. De är båda unga välmeriterade musiker och har utvecklat ett samspel som rönt stor uppskattning.
 
Repertoraren på "Dalahyl" är mestadels låtar från Rättvik med en del avstickare till bland annat Dalsland, Småland och Norge.
 
"När Nygårds skira drillar krockar med andrastämmans dova monotoni suger det till. De spelar vackert. Men det är också lite skitigt, vilket är befriande i denna duktiga genre."
Po Tidholm, Dagens Nyheter

 
DROCD028
Katalognummer: DROCD028
Artist: Harv
Album: Töst
Utgivningsår: 2002
Ljudexempel: Töst speaker
Nu är Harv en kvartett - och äntligen tillbaka med bandets tredje CD! Fiolspelarna Magnus Stinnerbom och Daniel Sanden-Warg får nu tajt uppbackning av Christian Svensson på slagverk och Peter Ståhlgren på gitarr.
 
Mycket av låtarna baserar sig på teatermusik som Magnus komponerat - men här klingar det annorlunda. Harv har ett driv och ett samspel som tänjer alla gränser inom svensk folkmusik
 
"Klangbilden har breddats med gitarr och slagverk. Men det är de uppkäftiga, drivande och smidiga fiolerna som signalerar stolthet och dans. Samspelta och dynamiska som trimmade elitgymnaster röjer de stöddigt i "Töst!" och "Ånonsschottis". Ett av årets bästa svenska album."
Lasse Åbom - Östgötacorrespondenten

 
DROCD027
Katalognummer: DROCD027
Artist: Pettersson & Fredriksson
Album: Brand
Utgivningsår: 2002
Ljudexempel: Oravais speaker
Pettersson & Fredriksson släpper sitt debutalbum "Brand". En 10-spårs CD med låtar från Västerbotten och södra Lappland. Duon har ett modernt förhållningssätt till det traditionella samspelet inom spelmansmusiken. Den klassiska folkmusiksättningen - två fioler - har här bytts ut mot en nyckelharpa och en mandola. Traditionella melodier från Västerbotten varvas med nykomponerat material; folklåtar möter rockriff och fri improvisation - allt inom ramen för det akustiska uttrycket.
 
"Pettersson & Fredriksson har hittat något eget. Musikaliskt står de inte efter musikanter som Johan Hedin, Olov Johansson, Ale Möller och Roger Tallroth. Så de borde ha förutsättningar att placera Skellefteå lika högt på musikens löpsedlar som stadens popgrupper."
Ulf Torstensson, Lira

 
DROCD026
Katalognummer: DROCD026
Artist: Höökensemblen
Album: Polski Dantz
Utgivningsår: 2002
Ljudexempel: Polonesse speaker
På nya CD:n "Polski Dantz" tar gruppen Höök och Svenska Blockflöjtskvarttetten med er på en färd över hela Norden och Baltikum bland populära 1600-talsmelodier. Låtar som dyker upp lite varstans. Oberoende av avstånd och miljö. Precis som på förra CD:n ("Höök", 1995) närmar sig gruppen den här repetoaren på ett fritt och kärleksfullt sätt. Utan att snegla alltför mycket åt interpretations- och uppförandepraxis. Barockmusik eller folkmusik? Musik, helt enkelt! Magnus Gustafsson
 
"Liksom gruppens förra cd Höök från 1995, är detta sammantaget en nyttig cd, med trovärdiga tolkningar av låtar från en tid innan termen folkmusik börjat användas. Barockmusik eller folkmusik frågar man i konvoluttexten - och svaret är självklart: musik, helt enkelt!"
Dan Lundberg, Svenska Dagbladet

 
DROCD025
Katalognummer: DROCD025
Artist: Olle Lindvall
Album: Olle Lindvall
Utgivningsår: 2002
Ljudexempel: Båtstenarna speaker
Efter många års arbete med att utveckla ett folkmusikspel på sitt instrument framstår Olle Lindvall idag som en av Sveriges mest egensinniga gitarrister. Med fleråriga studier i folkmusikgitarr på Musikhögskolan i backspegeln har han från sitt hem i Skattungbyn, Dalarna en god utblick över svensk folkmusik. För närvarande arbetar Olle som frilansande solist och teatermusiker
 
"Få spelmän lyckas ersätta fiolen med gitarren utan att tappa folkmusikens nyanser. Men Olle Lindvall kan och seglar stolt i traditionshavet med imponerande dynamik och känsla. Hans mjuka melodihänder värmer en gitarr byggd av kärlek till spelmansmusiken där nylonsträngarna gör tonen extra rund."
Lasse Åbom, Östgötacorrespondenten

 
DROCD024
Katalognummer: DROCD024
Artist: Ulrika Bodén
Album: Vålje å Vrake
Utgivningsår: 2001
Ljudexempel: Giftasvisan speaker
Folksångerskan Ulrika Bodén har äntligen gjort sin första solo-CD! Den presenterar låtar och visor från hennes hembygd i Ångermanland. En del av låtarna har hon lärt direkt efter gamla vissångare, som Ester Isaksson. Andra har hon plockat fram ur folkmusikarkviens gömmor. Medmusikanter är Niklas Roswall - nyckelharpor, Anders Norudde - säckpipa, flöjt m.m. och Jens Engelbrecht - gitarr och mandola.
 
"En dimhöljd Ångermanälven, pudersnö på marken, gråväder, sensträngar och skoterkängor. Inramningen är klar. Men musiken vill nåt annat. Med dessa musiker och den sångerskan är Vålje å vrake en alldeles hjärtinnerlig platta. Skönt att för en stund slippa höra kulningar och lalingar och i stället släppa fram en kristallklar, oprocesserad röst i naturfärger"
Mikael Strömberg, Aftonbladet

 
DROCD023
Katalognummer: DROCD023
Artist: Sågskära
Album: Apelgrå
Utgivningsår: 2000
Ljudexempel: Goddagen här inne speaker
"Apelgrå" presenterar en fascinerande repertoar av folklig julmusik. Det finns mängder av kända och okända svenska julseder och de flesta har på olika sätt haft anknytning till folkligt musicerande. Många julvisor har fallit i evig glömska, men en del har upptecknats och bevarats i visböcker och olika arkiv. Sågskära har gjort en djupdykning i detta källmaterial och presenterar på "Apelgrå"folkliga julvisor, jullåtar och staffansvisor. I texthäftet berättar också Magnus Gustafsson om hur julfirandet förändrats, från äldre seder med julspel, staffansritter och folkliga julkoraler till dagens julseder och det ganska nymodiga moderna luciatåget. Allt hänger ihop - från medeltiden till 2000-talet!
 
"Tomteluva och vitt helskägg gör sig bra på folkmusik i december. Men när Sågskära firar jul är musiken ett spännande kraftfält där hedendom och kristendom vägs in i den folkliga traditionen, och det fungerar året runt"
Lasse Åbom, Östgötacorrespondenten

 
DROCD022
Katalognummer: DROCD022
Artist: Nyckelharporkestern
Album: Byss-Calle
Utgivningsår: 2000
Ljudexempel: Vals efter Byss-Calle speaker
Nyckelharporkestern består av 6 mycket aktiva och välmeriterade musiker ur den yngre generationen nyckelharpspelmän. De har arbetat mycket med att bevara och vidareutveckla nyckelharptraditionen, både som ensemble och som enskilda musiker. Gruppens samspel präglas av nyfikenhet, finess och ett gediget musikaliskt hantverkskunnande där man kan höra influenser från både dåtid och nutid. På denna CD presenterar Nyckelharporkestern musik efter den legendariske nyckelharpspelaren Byss-Calle (1783-1847) från Älvkarley i norra Uppland.
 
"Nyckelharporkestern, sex av landets i mitt tycke duktigaste unga nyckelharpspelare, framför på Byss-Kalle musik efter den legendariske Upplandsspelmannen Carl Ersson Bössa (Byss-Kalle), vilken lämnade mången högkvalitativ låt efter sig. Henrik Eriksson, Johan Hedin, Ola Hertzberg, Olov Johansson, Niklas Roswall och Markus Svensson verkar ha haft kul vid inspelningen. Spelglädje och skicklighet på hög nivå och ett låturval som inte går av för hackor."
Micke Forsberg, Lira

 
DROCD021
Katalognummer: DROCD021
Artist: Toxa
Album: Toxa
Utgivningsår: 2000
Ljudexempel: Kom och titta speaker
Toxas innerliga och lekfulla folkmusik har präglats av intensivt samspel och musikaliska äventyr under flera års tid. De samlas runt en skatt av gamla svenska låtar, visor och ballader men tillför också folkmusiken nytt material genom egna kompositioner och personliga arrangemang. Stilfull sång och uttrycksfullt spel på fiol, gitarr och flöjt ger en frisk och spännande dräkt åt Toxas musik. Lyhördhet, variation, improvisation och magiskt danssväng är ledorden för denna trio som nu ger ut sin första CD.
 
Sommaren 2000 vann Toxa "The Kaustinen Competition", en internationell tävling för unga folkmusikgrupper vid folkmusikfestivalen i Kaustinen, Finland.
 
"Olle Lindvall har en härlig gitarrstil, olik, men ändå i klass med ovannämnda Tallroth. Marie Axelsson har en fin röst och Olof Misgeld kompletterar utmärkt med fiolstämmor som verkligen ger stämning åt låtarna. Knappt hälften är egna kompositioner, ibland med traditionell text, resten är visor och traditionell folkmusik. August, skriven av Olof Misgeld, och Gudruns polska av Olle Lindvall är gitarrbaserade stycken som är hur vackra som helst. Lördagsaftonen en riktigt vemodig kärleksvisa med både sorg och vrede. I somras deltog Toxa som en av sex finalister i tävlingen The Kaustinen Competition som riktar sig till unga nyskapande grupper inom folkmusiken. I konkurrens med deltagare från hela världen vann gruppen första pris. Ett pris de var väl unnade, och ett gott betyg åt svensk folkmusik"
Ulf Torstensson, Norra Västerbotten

 
DROCD020
Katalognummer: DROCD020
Artist: Anders Norudde
Album: Kan Själv!
Utgivningsår: 2000
Ljudexempel: Rämmen speaker
Anders Norudde är en nutida spelman med stort musikanteri och personligt uttryck. Kan Själv! är Anders första soloalbum och speglar hans mångsidighet som musiker och låtskrivare. Vi möter nya och ålderdomliga låtar för säckpipa, fiol, moraharpa och flöjt.
 
"En skiva att smeka öronsnäckorna med eller dansa vilt till. Polskeälskare får definitivt sitt lystmäte här."
Micke Forsberg, Folkdansaren

 
DROCD019
Katalognummer: DROCD019
Artist: Ranarim
Album: Till Ljusan Dag
Utgivningsår: 2000
Ljudexempel: Stolt Ingrid speaker
"Vissa kallar dem folkmusikens ABBA. Andra kallar dem vår tids Folk & Rackare Själva kallar de sig Ranarim"
 
"Tillsammans blir de inte en kvartett utan fyrlingar. Så samsjunget, samspelt och personligt låter det. Ranarim är en helt, säger helt, unik ung svensk folkmusikgrupp."
Bengt Eriksson, Göteborgs-Posten

 
DROCD018
Katalognummer: DROCD018
Artist: Kurbitsgruppen
Album: Kurbits
Utgivningsår: 1999
Ljudexempel: Karl-Johanmarschen speaker
Kurbits är en samling låtar och visor med några av Dalarnas främsta unga folkmusiker. Repertoaren är en varierad blandning av sång och låtspel - levande folkmusik som bygger på tradition, personlighet och konstnärlig förnyelse.
 
"Här finns många fina danslåtar, mest polskor då förstås men även en och annan vals och schottis. Fint framfört av dessa unga "ambassadörer".En skiva som man blir både glad och danssugen av"
Micke Forsberg, Folkdansaren

 
DROCD017
Katalognummer: DROCD017
Artist: Rosenbergs Sjua
Album: R7
Utgivningsår: 1999
Ljudexempel: Leja Tjänstepiga speaker
"Tag fyra kvinnoröster och blanda med tre stråkar. Tillsätt en stor näve engergi, några mått innerlighet, en nypa strävhet och lekfullhet efter behag. Lägg därtill en gnutta vrede. Rör om, men inte mer än att varje ingrediens fortfarande kan urskiljas. Sätt Dig ner. Lyssna!"
 
"Energi och innerlighet, strävhet och lekfullhet sjunger i kör. Fiol, viola och cello har strängats med livstrådar. Ja, det är som om Rosenbergs Sjua hittat själva livskärnan: de lyckas uttrycka vad man kan kalla det eviga - det som genom seklerna förenar människan, livet och musiken."
Bengt Eriksson, Göteborgs-Posten

 
DROCD016
Katalognummer: DROCD016
Artist: Eter
Album: eter
Utgivningsår: 1998
Ljudexempel: Sagan om S.t Örjan och draken speaker
Eter är en grupp bestående av fyra unga folkmusiker från olika delar av Sverige. Med olika musikaliska erfarenheter som plattform skapar eter en alldeles egen typ av folkmusik.
 
"Den inledande balladen Sagan om S:t Örjan och draken är skivans höjdpunkt. Den är fint arrangerad och den dramatiska balladstilen passar Sofia Karlssons sångsätt bra."
Hans Bohm, Dala-Demokraten

 
DROCD015
Katalognummer: DROCD015
Artist: Hulling
Album: Hårdhajen
Utgivningsår: 1998
Ljudexempel: Om ett hundrade år speaker
Hulling är en stockholmsbaserad folkmusikgrupp som en gång träffades genom en annons i Gula Tidningen. Hulling tar respektlöst för sig av den rika folkmusikskatten och skapar en egen musik som bygger på både traditon och förnyelse.
 
"Tro det eller ej: Det här är mycket bra bilmusik"
Po Tidholm, Dagens Nyheter

 
DROCD014
Katalognummer: DROCD014
Artist: Envisa
Album: Flod
Utgivningsår: 1998
Ljudexempel: Den blomstertid nu kommer speaker
Envisa gör folkmusik för tre röster. Med unika arrangemang och en stor portion improvisation har Envisa vidgat vyerna för svensk folksång. "Flod" är gruppens debut-CD och innehåller allt från stillsamma psalmer och koraler till svängiga danslåtar.
 
"Folksångartrion Envisa sjunger a cappella. Tre "nakna" sångröster alltså. Ändå har resultatet blivit årets tuffaste och mest moderna folkmusikplatta"
Bengt Eriksson - Göteborgs-Posten

 
DROCD012
Katalognummer: DROCD012
Artist: Curt Tallroth & Olov Johansson
Album: Örsprång
Utgivningsår: 1998
Ljudexempel: Bonapartesmarschen speaker
Curt Tallroth (1915-2001) från Harbo i norra Uppland förvaltade ett unikt låtarv efter den legendariske storspelmannen August Bohlin. Olov Johansson har sedan fjortonårsåldern varit elev till Curt och här möter vi de båda storspelmännen i ett unikt samspel.
 
"Den här skivan skulle jag vilja ge till alla fjortonåringar som vill sluta i musikskolan för att läraren är trist och låtarna tråkiga. Bättre förebild än Olovs initiativ i motsvarande ålder och skivans samspel går inte att få"
Gunnar Ternhag, Lira

 
DROCD011
Katalognummer: DROCD011
Artist: Olov Johansson
Album: Storsvarten
Utgivningsår: 1998
Ljudexempel: Ridmarsch efter Bohlin speaker
Olov Johansson räknas av många som Sveriges främsta utövare på nyckelharpa. Storsvarten är ett musikaliskt porträtt som speglar en mästerspelman. Vi möter Olov dels solo, dels tillsammans med några av hans spelkamrater.
 
"Äntligen har Olov Johansson gjort en solo-cd. Efterlängtad, för han är utan minsta tvekan landets främsta musikant på nyckelharpa. Allt för sällan har han fått visa vilken bredd och vilken briljans han har i sitt spel" "Storsvarten är en lysande skiva, kanske en av de viktigaste nyckelharpsskivor som någonsin givits ut."
Stepan Elg, Smålands-Posten

 
DROCD010
Katalognummer: DROCD010
Artist: Sågskära
Album: Krook
Utgivningsår: 1998
Ljudexempel: Inte sörjer jag speaker
Krook! är en fristående fortsättning på DROCD007 HÖÖK! Den här gången speglas landsbygdens musik från ungefär samma region och tidsperiod. Krook! presenterar också Värendstrumman - ett unikt svenskt folkmusikinstrument.
 
"Levande småländsk musikhistoria"
Klas Gustafsson, Tidningen Musik

 
DROCD009
Katalognummer: DROCD009
Artist: Väsen
Album: Levande Väsen
Utgivningsår: 1996
Ljudexempel: Brudmarscher efter Byss-Calle speaker
På CD'n "Levande Väsen" får vi möta en av sveriges absolut bästa folkmusikgrupper på scen. Inspelningen är gjord under en konsert i Västerås 1995 och speglar både Väsens musikanteri och förmåga att underhålla sin publik.
 
"På den nya CD:n blandas egna kompositioner i genuin spelmanstradition med låter t ex av uppländska spelmän som Byss-Calle och Eric Sahlström. Liveformatet passar gruppen väl, det finns en närvaro och attack i trions utspel som blir än mer påfallande här, inför publik - en köttighet i klangbilden som får Olov Johanssons nyckelharpa, Mikael Marins viola och Roger Tallroths gitarr att låta som en flera nummer större orkester." "Man skulle kunna säga att Väsen blandar jordnära kärvhet från den uppländska lagårdsbacken med ett drivet virtuoseri - och en liten nypa rock n roll som tändkrut. Som bonus får man dessutom höra trions låtpresentationer, en särskild form av lite torr och lakonisk ståupkomik som Väsen odlat med framgång."
Ulf Gustafsson - Upsala Nya Tidning

 
DROCD008
Katalognummer: DROCD008
Artist: Möller/Berglund/Sörlin/Brändström
Album: Härjedalspipan
Utgivningsår: 1996
Ljudexempel: Ringländer-Halling speaker
När Ale Möller och Mats Berglund drog i gång arbetet med att väcka liv i den gamla flöjttraditionen från Härjedalen var det få som överhuvudtaget kände till härjedalspipan. CD'n "Härjedalspipan" är resultatet av deras arbete, och tillsammans med fiolspelmännen Greger Brändström och Lasse Sörlin skapar de en underbar CD med flöjtmusik från Härjedalen.
 
"Jag tycker om Härjedalspipans lite hesa ton och svävande tonalitet. På skivan spelar Ale Möller på en gammal "Jönssonpipa" och på två nya pipor, tillverkade av Oskar Olofsson i Lillhärdal. TIllsammans med de andras spel, på fioler och cittra, blir skivan mycket mer än en exempelsamling av låtar för härjedalspipa! Jag njuter, både av de fina låtarna och av musikanternas lyhörda spel! Varför har jag inte skaffat den här förut?"
Agneta Stolpe, Lira

 
DROCD007
Katalognummer: DROCD007
Artist: Höökensemblen
Album: Höök
Utgivningsår: 1995
Ljudexempel: Englische speaker
I många arkiv runt om i Sverige ligger gamla notsamlingar och väntar på att bli upptäckta... Höök! är resultatet av ett projekt som Magnus Gustafsson initierat för att väcka liv i gamla notsamlingar från 1600- och 1700-talen. Resultatet är en mycket levande CD med ålerdomlig musik som associerar till både barockmusik och folkmusik.
 
"...måste räknas som en av årets allra intressantaste vad gäller svensk musik"
Martin Nyström - Dagens Nyheter

 
DROCD006
Katalognummer: DROCD006
Artist: Nyckelharporkestern
Album: Till Eric
Utgivningsår: 1995
Ljudexempel: Andakten speaker
Ingen har betytt så mycket för nyckelharpan i modern tid som mästerspelmannen Eric Sahlström. På CD'n "Till Eric" tolkar en ny generation musiker Erics mest populära kompositioner. Nyckelharporkestern består av Johan Hedin, Ola Hertzberg, Olov Johansson, Anders Mattsson, Niclas Roswall och Marcus Svensson, alla 6 framstående nyckelharpsspelmän ur den yngre generationen.
 
"Till Eric bör kunna bli en klassiker, en skiva i samlingen för alla som är det minsta intresserade av detta svenska instrument med månghundraåriga anor vars formsvacka var så djup för några decennier sedan att sotdöden lurade runt knuten."
Lars Moberg - Lira

 
DROCD005
Katalognummer: DROCD005
Artist: Sågskära
Album: Skärvor
Utgivningsår: 1994
Ljudexempel: Prolog/ Penningmarschen speaker
"Skärvor" är en samlings-CD och innehåller inspelningar av Sågskära gjorda under perioden 1982-1993. Skärvor är till största delen en vis-CD, fast några instrumentala spår finns också med.
 
"Orginell repertoar ger Sågskära arbetsseger"
Gunnar Ternhag - Svenska Dagbladet

 
DROCD004
Katalognummer: DROCD004
Artist: Väsen
Album: Vilda Väsen
Utgivningsår: 1992
Ljudexempel: Vrålkåda speaker
På Väsens andra CD utvecklar gruppen sin stil vidare. Samspelet är utvecklat och Väsen befäster sin position som en av sveriges absolut bästa folkmusikgrupper. På "Vilda Väsen" tar Väsen med Dig på en musikalisk safari i granskogen och Du får uppleva nya bekantskaper som Vrålkåda, Mördarhararna och Köttsparven.
 
"På en tung och rusig bordun lägger Väsen ett sprött hantverk. De spelar som verserade storskrävlare, rått och polerat på samma gång. Då den två år gamla debutskivan var Mikael Marins altfiol och Roger Tallroths gitarr främst ackompanjemang till den virtuose Olov Johanssons nyckelharpor." "Nu har väsen en tät gruppklang, fast jag misstänker att Olov Johansson ännu är trions nav. Med sin förening av teknik briljans och musikalisk inlevelse trotsar han alla fördomar om nyckelharpan som ett harmlöst hobbyinstrument "
Klas Gustafsson, DN

 
DROCD003
Katalognummer: DROCD003
Artist: Erik Pekkari
Album: Högtryck
Utgivningsår: 1992
Ljudexempel: Kiljobryggarns Vals speaker
2-radigt dragspel, magderburgerspel, pigelock, durspel... Kärt barn har många namn! För många är kanske durspelet ett primitivt instrument från sekelskiftet, men Erik Pekkari visar på "Högtryck" hur man för upp durspelandet till musikanteri på högsta nivå. Repertoaren baserar sig på rejäl svensk gammaldansmusik som i Eriks tappning blir en variationsrik, dynamisk och framför allt svängig musik! Sololåtar och samspel med cittra, gitarr och kontrabas.
 
"Ännu ett bra exempel på unga svenska musiker som föredömligt för vårt folkmusikarv vidare"
Tore Ljungberg - Göteborgs-Posten

 
DROCD002
Katalognummer: DROCD002
Artist: Sågskära
Album: Änglarnas Språk
Utgivningsår: 1992
Ljudexempel: Israels Barn speaker
Sågskära är en folkmusikgrupp med musikalisk bas i Växjötrakten som har byggt upp en unik repertoar av folkmusik från södra Sverige. Gruppen har skapat en egen stil, som både bygger på traditionellt låtspel och musikalisk förnyelse. "Änglarnas Spåk" innehåller låtar och visor från södra Sverige. På skivan spelar Magnus Gustafsson, Marie Persson-Länne och Toste Länne, en trio ur Sågskära.
 
"Det är en spännande platta den här. Krokiga låtar i rätt djärva arrangemang. Vackra ballader, svettiga polskor, lättfotade valser och schottisar - alla elegant och säkert framförda, Denna förnämliga CD kompletteras med ett tjockt litet häfte, där man lätt fastnar med ögonen medan öronen kittlas av den lika häftiga musiken."
Peter Ahlbom - Spelmannen

 
DROCD001
Katalognummer: DROCD001
Artist: Väsen
Album: Väsen
Utgivningsår: 1990
Ljudexempel: Vals efter Jan-Olof Olsson speaker
Drone startades av en mycket speciell anledning: Väsen! Det var alldeles för bra musik för att inte finnas på skiva... Nyckelharpspelmannen Olov Johansson och spelkamraterna Mikael Marin på viola och Roger Tallroth på gitarr bröt ny folkmusikalisk mark genom debutskivan "Väsen" som kom 1990. Den var till en början mycket okänd men efterhand fick fler och fler upp ögonen för Väsens virtuosa spel och eleganta arrangemang. "Väsen" innehåller mestadels traditionella upplandslåtar som Olov lärt sig av sina läromästare Curt Tallroth och Eric Sahlström. En del spelar Olov solo, en del spelas i par med Roger respektive Mikael, och en del spelas på trio.
 
"Folkmusik tillplattad för att passa modern CD-teknik - så tarvligt - och så tråkigt det brukar vara. Men till sist kommer Väsen..." , "...en slipad diamant i en gödselstack..."
Mikael Strömberg - Aftonbladet

 
Till toppen Hem