Logo Drone  
dronetop
 
 
Utfyllnad Hem Katalog Artister Recensioner Press Beställ Länkar Video Kalender Info/Kontakt Info/Kontakt
Utfyllnad
x

RECENSIONER

Genom åren har Drone kunna glädja sig åt många positiva recensioner. Här nedan följer ett urval
 
Känner Du till någon recension som inte finns med i listan får Du gärna tipsa oss på adressen:folkmusik@drone.se
 

DROCD045
Katalognummer: DROCD045
Artist: Kraja
Album: Under himmelens fäste
"Sveriges kanske fräschaste vokalgrupp består av fyra unga kvinnor och kommer från Umeå. Deras nya andra skiva är en salig blandning av nytolkade folkvisor, bibliska verser och ekivoka fyllesånger. Här gör de klassikern uti vår hage, som vi får veta kanske inte är riktigt så oskyldig som det kan te sig."
Patrik Lindgren, Lira

" De fyra medlemmarna i Kraja övertygar än en gång. Första cd:n "Vackert väder" som kom 2005 rosades av kritikerna och det är bara att ställa in sig i ledet. Uppföljaren "Under himmelens fäste" är minst lika bra.
Här bjuds på en rad pärlor ur vår folkliga vistradition, många välkända men också en och annan överraskning, bland annat ett knippe supvisor.
"
Magnus Börjesson, Nerikes Allehanda

"Lagom till midsommarens längtan efter nostalgi släpper fyra tjejer med vackra röster en platta folkliga sånger i folkmusikstil. Som allra skönast är det i de mer okända låtarna, där tjejernas arrangemang blir personligt. Det är a cappella, det är fyrstämmigt, det är svensk folkmusik när den är som skörast.

Eva Lestander, Linnea Nilsson, Frida Johansson och Lisa Lestander har, trots att några av låtarna är klassiska nybörjarfavoriter i folkmusikens land, gjort en ovanligt fräsch platta.
"
Åsa Carlsson, Kristianstadsbladet

"Samsången är perfekt och repertoaren väl vald ur den stora svenska visskatten. Fyra stämmor är inte vardagsmat för en sånggrupp men Krajas röster är vältrimmade och perfekt stämda."
Per-Roger Carlsson, Sundsvalls Tidning

"Kraja är väl samsjungna Det klingar väl och de har en bra dynamik i sin sång. De väljer sånger och låtar med olika ursprung och karaktärer. Melodivalen skapar en variation som jag uppskattar som lyssnare.

Kraja visar med denna skiva att de besitter en egen stil och karaktär. Musiken framförs behagligt och mycket elegant. Det är kort och gott en mycket bra skiva från en av våra yngre sånggrupper.
"
Bengt Wittgren, Hembygden

"Det har hänt en hel del sedan förra plattan som kom 2006; större variaton med allt från fyllevisor till koraler och gamla välkända folkvisor, och den perfekta intonationen är ännu mer förbluffande."

"Arrangemangen har klivit upp flera svårighetsgrader med tidvis rätt kärva klanger, och deras sång i dissonanta ackord är nästan kusligt bra.
"
Jan Westerlund, Västerbottens-Kuriren

"Kraja sjunger änglavackert, får stämmorna att ringla om och kring varandra, ljust, ömt och fint. Också de kan vara rytmiska, som i Bonden och kråkan eller Fyllevisorna, men oftare betonas skönheten i melodierna, till exempel hos psalmen Du signade dag."
Bengt Eriksson, Svenska Dagbladet

"Unga kvinnliga sångkvartetten Kraja från Umeå är tillbaka med en ny CD svenska folkvisepärlor,kända och mindre kända. Gruppens kvarttonsrika, starkt rytmiska och suggestivt arkaiska arrangemang för fyra stämmor gjuter nytt liv I folkkära melodier som Ut i vår hage, Allt under himmelens fäste, Den signade dag och Jag vet en dejlig rosa. Allvar och vokal intimitet blandas med uppsluppen humor i kvartettens repertoarval, det sistnämnda t ex i några fyllevisor av äldre datum. Till och med en sliten allsångsdänga som En sjöman älskar havets våg får nytt liv i Krajas intrikata arrangemang. Som naturens egen sång i vinden, skört och kraftfullt på samma gång."
Ulf Gustavsson, Upsala Nya Tidning

"Den inledande inte helt okända Si god afton och God kväll är oerhört vacker liksom det efterföljande titelspåret. Här finns också kända valsmelodier som till exempel En sjöman älskar havets våg och Kom lilla flicka vilka bägge känns fräscha i Krajas versioner. Men, de sånger som verkligen framkallar ståpäls är Min vän, som är en text ur Höga visan och som tonsatts av Eva Lestander, de två fina varianterna av Jag vet en dejlig rosa samt Du som fromma hjärtan vårdar. Låt er beröras och omfamnas av Krajas stämmor, luta er tillbaka och bara njut!"
Micke Forsberg, Norrbottens-Kuriren

"'Folklig sång i fyra stämmor' står det på omslaget och bättre kan det inte sägas. Frida Johansson, Eva och Lisa Lestander och Linnea Nilsson sjunger så vackert att hälften vore nog. Tre år efter debuten Vackert Väder, kommer uppföljaren och nu är överraskningsmomentet borta ? vi känner ju till deras oemotståndliga acappella-sång"
Björn Stefansson, Värmlands Folkblad

"Kraja har plockat fram ett knippa folkvisor från många delar av Sverige.
De sjunger dem med fyra klara röster som porlar fram i svindlande vackra stämmor. Så känsligt, så stilsäkert, så övertygande och så utomjordiskt övertygande skickligt.

Så glittrande skimrande oemotståndlig stämsång som växlar enkelt och naturligt mellan olika stämningslägen och bygger både elegans och dynamik.

Jag visste sedan tidigare att Kraja är väldigt väldigt bra. Men trots det är det en oerhörd lycka att höra Under Himmelens Fäste. Krajas nya album däckar mig fullständigt
"
Tommy Granlund, Östran

"Tät fyrstämmig sång som klingar ljuvt och sprött är numera Krajas kännetecken. På Under Himmelens Fäste fortsätter de på samma linje och tolkar klassiska svenska folkvisor a cappella. Med sånger som Uti vår hage, En gång i min ungdom och Den signande dag visar Kraja att de kan ta de mest välkända visorna och göra dem till sina egna. Stämmorna lindar sig smeksamt kring varandra och rösterna bildar en vacker, sommardoftande väv där helheten är viktigare än delarna."
Lovisa Eriksson, Nya Wermlands-Tidningen

"..de hade lyft en säsongsavslutning av ?The OC? lika bra som Imogen Heap. Förutom de fyra unga begåvningarna ger en skicklig producering god anledning till att fira midsommar med Kraja."
Anna Östman, Västerbottens Folkblad

"Fyra tjejer - fyra stämmor - från Umeå, det blir Kraja, somnu kommer med sin andra CD sedan gruppen bildades 2002.
Tjejer som sjunger i grupp är nu inget ovanligt och för det mesta är det just inte bättre än att bara den närmaste släkten tycker att det är bra. Kraja håller dock till i en helt annan dimension, åtskilliga våningar över de flesta tjejgrupperingarna.
Det är a capella, men här hörs väldigt många instrument. Och ändå sjunger Kraja text för det mesta och försöker sig inte på att imitera en massa instrument.
Det blir vackert och skirt men också väldigt fräscht. Det är också väldigt svenskt, så svenskt att man ser dimma över myrarna, lommen i sjön, mild bris i sommarbjörkar och mycket mer.
Det är folkvisor som känns nya fast de är gamla och sjungna och inspelade otaliga gånger. När Kraja sjunger till exempel Limu, limu lima, är det som en y låt - så känns det. Kraja sjunger så vackert att man bara måste ge sig. Det blir att bocka och buga. Kraja - lägg namnet på minnet.
"
Lennart Götesson, Dala-Demokraten

"De fyra tjejerna i Kraja sjunger a capella i fyrstämmiga, otroligt vackra arrangemang som vävs samman till ljusa och skira ljudmattor.
Det är gruppens andra album och den här gången handlar det om pärlor ur den svenska folkviseskatten, som de själva uttrycker det.
Det är himmelsk skönsång, det är gröna hagar och blå böljor, kärlek och längtan ? liksom själva sommaren samlad i ljudspåren.
"
Winnie Gravlund, Helsingborgs Dagblad


Utskriftsvänlig version
VISA ALLA RECENSIONER!
 
Till toppen Hem