Logo Drone  
dronetop
 
 
Utfyllnad Hem Katalog Artister Recensioner Press Beställ Länkar Video Kalender Info/Kontakt Info/Kontakt
Utfyllnad
x

RECENSIONER

Genom åren har Drone kunna glädja sig åt många positiva recensioner. Här nedan följer ett urval
 
Känner Du till någon recension som inte finns med i listan får Du gärna tipsa oss på adressen:folkmusik@drone.se
 

DROCD042
Katalognummer: DROCD042
Artist: Ranarim
Album: Morgonstjärna
"Om sextetten Ranarims skiva Morgonstjärna (bandets tredje) släppts, säg 1995 hade de utan vidare konkurrerat om publiken på Nordens stora rockfestivaler med Hedningar och Garmar. Det handlar om ett allt betvingande musikaliskt sväng, med ett par av landets styvaste instrumentalister i stallet. I den yviga hybriden ryms balladton, spelmansgung, drivande nyfolk och ett stänk popkänsla. Visst kan bandets förkärlek för arkaiska texter kännas en smula förutsägbar, men det är det är en mindre invändning. Ulrika Bodén och Sofia Sandén - två fantastiska röster - frontar en tätsvetsad musikmaskin som förtjänar ett larmande publikhav också 2006."
Jonas Bergroth, Svenska Dagbladet

"Årets snyggaste, fräschaste och piggaste folkmusikskiva är tveklöst sextetten Ranarims tredje fullängdare. Brinna inga hjärtan är den mycket variationsrika skivans mest poppiga spår, men ändå typiskt med det lätta, ljusa soundet och ett härligt drivet spel. Nu väntar en hel rad av spelningar utomlands och det är väl ingen högoddsare att Ranarim utvecklas till svensk folkmusiks främsta ansikte utåt."
Patrik Lindgren, Lira

"Tack, Ranarim, för att ni än en gång plockar fram traditionella låtar och sjunger och spelar dem på ett sätt som är samtida. Tack också för de nya låtar ni drar till med. "Morgonstjärna" är gruppens tredje album och i mina öron går gruppen från klarhet till klarhet. Här finns sångglädje och rytmväxlingar, lyhört musicerande och retfullt blinkande till Folk & Rackare från förra generationen och med femton låtar och ett påkostat texthäfte är "Morgonstjärna" en riktigt generös företeelse."
Bengt Söderhäll, Gefle Dagblad

"Gruppen Ranarim följer dagens trender inom svensk folkmusik, och de går hem. Med välarrangerade låtar, fiol, nyckelharpa och sång uppbackade av ståbas och slagverk blir musiken både mustig och svängig. Nu får de åka på världsturné. Det är dem väl unt."
Po Tidholm, DN

"Någon har kallat Ranarim för ett nytt Folk Och Rackare (en framgångsrik grupp som spelade folktoner på nytt vis under 1970- och 1980-talet). Jag tycker den jämförelsen är rent nys. Visst var Folk Och Rackare bra men Ranarim är så ofantligt mycket mer omvälvande, nyskapande och ofantligt mycket bättre.

Morgonstjärna är en väldigt stark platta. Nyskriven svensk folkmusik byggd på tradition, skapad i nutid, med självklar väg in i framtid. Förtjänar att uppmärksammas i stor skala.
"
Tommy Granlund, Östra Småland

"Ranarims styrka är Ulrika Bodén och Sofia Sandén. De är musiker och bandets sångerskor och sjunger gärna duett med ?folkmusikröster? och det blir fylligt med sång i två stämmor.
Ranarim blandar gammalt och nyskrivet, men allt framförs i en enhetlig stil. Det gamla i stilen är dock inget som hindrar att det blir både friskt och fräscht. Ranarim är underhållande och sköna att lyssna på och bandet får melodierna att svänga och leva.
"
Lennart Götesson, Dala-Demokraten

"Ranarim har jämförts både med medeltidsinfluerade Folk & Rackare på 70-talet och engelska folkmusikgrupper. Det täta samspelet mellan Niklas Roswalls nyckelharpa, Jens Engelbrechts gitarrer, Anders Johnssons kontrabas och Olle Linders slagverk kan också få Ranarim att bli ett akustiskt folkrockband. Lika samsjungna med både varann och musikerna är Ulrika Bodén och Sofia Sandén, två av Sveriges främsta folksångerskor. Ett omväxlande ? ja, spretigt ? album. Ändå framförs musiken och sången så personligt att det hörs att just Ranarim spelar och sjunger. Texter och melodier från Sverige, Island och England pusslas ihop. Det finns en medeltida klang i grunden. Men när Ranarim spelar en låt av Roswall, »Hem igen«, låter det folkpop och »Vinden vänder« med musik av Linder blir akustisk folkfunk. "
Bengt Eriksson, rootsy.nu

"Tidskriften Folk Roots beskriver världsmusik som ?Local music from out there?. Musik definieras lokalt av den som hör den och betyder något helt annat i Libanon än i Sverige. Ranarim göder musiken med ett ålderdomligt nordiskt ljus och glitterstjärnorna Ulrika Bodéns och Sofia Sandéns magiskt sammansmälta röster.

Här svänger även svårmodet med en kraft som imponerar och med kärvt saltade instrument. De har kontroll över arv och nutid. En musikskatt med mer lyster än blå diamanter.
"
Lasse Åbom, Östgötacorrespondenten

"Ranarim fixar det mesta. Medeltida ballader får liv, liksom "Maj vare välkommen", en variant på en nött modell. De två skickliga och samtrimmade sångerskorna Ulrika Bodén och Sofia Sandén kan också mässa lika hetsande som kollegorna i Hedningarna. Och bandet ser till att variera spelet inom varje låt.

Den här kompletta folkgruppen skriver nya melodier till äldre texter, och tvärtom, och presterar också heltigenom nya låtar. Plattans brokiga låtsamling hålls ändå ihop på ett stiligt sätt. Bara ett spår bryter stilen och känns mindre kul; den helt egna "Vinden vänder om" med sin popschlager-betonade refräng.

Desto roligare är den lyriska "Kärleken slutar så sena", snabbstompiga "Brinna inga hjärtan" och den gungande, små-irländska "Hem igen", allihop med melodier av bandmedlemmar.
"
Alexander Agrell, Sydsvenskan

"Sångtraditionen är stark i svensk folkmusik. Folk och rackare var stilbildande på 70-talet, Hedningarna utvecklade genren på 90-talet och nu på 2000-talet är Ranarim, aktuell med tredje cd:n ?Morgonstjärna?, en av de mest intressanta."

"Gediget hantverk med stor känsla.
"
Magnus Börjesson, Nerikes Allehanda


Utskriftsvänlig version
VISA ALLA RECENSIONER!
 
Till toppen Hem