DROCD043
Katalognummer: DROCD043
Artist: Sågskära
Album: Orm
 
"Sjätte albumet för Sågskära, med hemvist i Värend. Det är folkmusik enligt sydsvensk tradition och framförd på gamla instrument som vevlira, folklig harpa, näverskalmeja, oktavfiol och cittra och en del mer vanliga instrument. På det läggs bra sång.

Det svänger otroligt medryckande och det hörs att gruppen har roligt. Det är inget som plågas fram. Musiken varieras, medeltida ballader, polskor och engelskor,(som låter engelskt). Härliga skänkåtar, visor och en del annat. Det är gammal musik som lever fullt ut när sätter i gång. Det är spelglädje och engagemang. Sågskära kan sin musik och vill föra ut den. Alltså blir det otroligt bra folkmusik.
"
Lennart Götesson, Dala-Demokraten


"Genom att hela tiden ta sig an det traditionella materialet från nya utgångspunkter skapar Smålandsgruppen Sågskära rik variation. På "Orm", som är deras sjätte album, växlar det mellan mörkt klingande medeltidsballader, sprittande polskor och drömlikt vindlande engelskor. Stundtals låter det som en resa långt tillbaka i tiden, i andra partier är det uppfriskande modernt. Grunden som håller samman allt är en blandning av mörka och ljusa klanger som för tankarna till de småländska skogarna och ett medeltida hov på samma gång. Men några tvek samheter hörs aldrig och därför blir oviljan att bestämma sig också Sångkäras främsta styrka."
Andreas Jakobsson, Gefle Dagblad Länk>>

"Sågskära är den musikgrupp som aldrig hade kunnat finnas på medeltiden men som man ändå önskar hade funnits. Instrumenten kommer från både äldre och nyare tiders (folk)musik: vevlira, harpa, krumhorn, tvåfällstrumma, fiol, mandolin, gitarr... Låtvalet är en resa mellan olika tider och delar av Småland och övriga Sverige, land och stad. Öronen vänds också mot de brittiska öarna, Tyskland, Danmark och Baltikum. De flesta melodierna och sångerna är väl från 17- och 1800-talen, somliga har äldre rötter medan andra levt kvar längre. I detta musikaliska flöde skapar Sågskära sin egen form av medeltidsmusik och äldre folkmusik. På nya albumet finns bl a legendvisan om S:t Göran och draken, här förlagd till Stockholm och fint, litet dramatiskt sjungen av Ulrika Gunnarsson. Under titeln »Svenonis« spelas ett par låtar där Mattias Silvius Svenonis i Kalmar på 1700-talet kombinerade polska och menuett. "
Bengt Eriksson, rootsy.nu Länk>>

"Från Småland kommer den svenska folkmusikgruppen Sågskära som nu i höst är aktuell med sitt sjätte album i ordningen som fått titeln Orm [Drone/CDA]. Denna sextett mottog för tre år sedan Europeiska Folkkonstpriset för sina insatser inom och utveckling av svensk folkmusik på ett intressant vis. Den sydsvenska låtskatten är stor och Sågskära letar sig här vidare efter passande material, med sin breda sättning bjuder de på musik från medeltiden och framåt på ett både traditionellt och nyskapande sätt. Sångerskorna Ulrika Gunnarsson och Marie Länne Persson skapar tillsammans med Magnus Gustafsson, Toste Länne, Anders Svensson och Magnus Lundmark varierad och vacker folkmusik med både anor och framåtblickande. "
Musikindustrin Länk>>

"Med kärlek och stor skicklighet presenteras småländsk folkmusik och medeltida visor, arrangemangen väver en kraftfull helhet samtidigt som det enskilda får plats. Extra plus till det tjocka häftet som pedagogiskt och intressant berättar om de olika låtarna.
"
Winnie Gravlund, Helsingborgs Dagblad Länk>>

"Gruppmedlemmarna är helt fenomenala på sina instrument - fioler, oktavfiol (med dubbla strängar), vevlira, harpa, diverse blås och slagverk. Ulrika Gunnarsson sjunger med drillande sopran och Marie Länne Person lite strävare och i lägre register. De låter bra var för sig och härligt kraftfullt tillsammans.

Albumet avslutas med skänklåtar, den ena från Södra Unnaryd i Hylte. Skänk Sågskära ditt öra om du gillar folkmusik!
"
Barbro Frost, Hallandsposten Länk>>

"Musikveteranvetaren Jan Ling beskrev svensk folkmusik som ?? landsbygdens gehörsmässigt traderade musik?. Den rör sig framåt utan att släppa sina rötter när Sågskära går 500 år tillbaka i tiden för att nå ner till musikens rotspetsar.
Smålänningarna är en av landets mest eleganta grupper. Med ett medeltida anslag i instrumentval och attityd låter de brett och stort som en kärv liten symfonietta. Mäktiga musiker med ett svindlande perspektiv och en imponerande professionalitet.
"
Lasse Åbom, Östgötacorrespondenten

"En annan skiva som växt i mina öron för varje lyssning är svenska folkmusikgruppen Sågskäras senaste cd Orm, med utflykter till keltisk folkton, äldre tiders folkballad och dans från renässansen. Sågskära har en förunderligt vacker, bordunrik klangbild och fint ornamenterade sångstämmor. En höjdare i den digra svenska folkmusikutgivningen"
Ulf Gustavsson, Upsala Nya Tidning Länk>>

"Småländska Sågskära har länge arbetat med musikalisk arkeologi med stor finess. På gruppens sjätte platta fortsätter de sin gärning, att ge liv åt sydsvenska låtar, med tonvikt på ballader och sånglekar, som de hämtat ur gamla uppteckningar."
Magnus Börjesson, Nerikes Allehanda Länk>>


VISA ALLA RECENSIONER!