Logo Drone  
dronetop
 
 
Utfyllnad Hem Katalog Artister Recensioner Press Beställ Länkar Video Kalender Info/Kontakt Info/Kontakt
Utfyllnad
x

RECENSIONER

Genom åren har Drone kunna glädja sig åt många positiva recensioner. Här nedan följer ett urval
 
Känner Du till någon recension som inte finns med i listan får Du gärna tipsa oss på adressen:folkmusik@drone.se
 

DROCD040
Katalognummer: DROCD040
Artist: Kraja
Album: Vackert Väder
"Från Umeå kom de fyra tjejerna i vokalgruppen Kraja, som tillsammans tagit fram en spännande repertoar av gamla visor och egenskrivet material. Det mest beundransvärda var de komplicerade arrangemangen och röstresurserna. Stämmorna växlade lekande lätt mellan ljust och dovt, skört och kraftfullt, samtidigt som varje tonnyans hamnade precis rätt. Harmonierna trollband publiken fullständigt."
Henrik Perälä, Länstidningen Östersund

"Albumet tecknar ett ömsint porträtt med en slående fingertoppskänsla för form och dynamik. Samtliga visor är valda med stor noggrannhet där de fyra expressiva rösterna låter måla upp en betagande atmosfär. Kraja betyder "platsen dit man längtar" på samiska, en beskrivning som sångerna väl lever upp till. Med sina avskalade och hudnära arrangemang vidrör kvartetten ett stort känsloregister."
Frida Rosenström, Lira

"Det har detornerat en liten bomb i Norrland. De fyra unga kvinnorna i gruppen Kraja har med Vackert Väder gjort ett härligt album späckat med visor av vitt skilda slag.

Här kan vi lyssna på stämningsfull psalmsång (i denna ljuva sommartid), fräcka snapsvisor (Fyllevisan) och stillsamma kärleksförklaringar (Uti mitt hjärta). Musiken utgörs enbart av de fyra rösterna, smakfullt arrangerade till en behaglig harmoni. Tjejerna har med sina röstresurser skapat ett instrument som heter duga. Det bjuds på styrka och dunmjukhet i en självklar och explosiv kombination.

Kraja är samiska och betyder "platsen dit man längtar". Ordet kan i framtiden tänkas få ytterligare en betydelse. Kraja - "musik att längta efter". För tycker man om folklore och skönsång är den här skivan ett självklart köp.

Och även för den mer skeptiske är detta musik att förföras av.
"
Anna Jarlén, KIM

"Fyra flickor från Umeå, 19-21 år unga - i fyrstämmig sång som är så vacker att den gör ont...

...Arrangemangen har de skrivit själva och stämsången sitter klockrent.
"
Nils Ågren, Tidningen 7

"Låtarna arrangerar de själv för fyra stämmor och resultatet blir överjordiskt vackert. Det är så välstämt, tätt och personligt att man helt kapitulerar för dem."
Stephan Elg, Smålandsposten

"Fyra unga kvinnor träffades en gång i Umeå musikklasser och skapade gruppen Kraja. De sjunger a capella i fyrstämmiga arrangemang som vävs samman till skira och himmelskt vackra ljudmattor, ett slags folkmusikens Real Group.

De flesta låtar är hämtade ur Västerbottens lokala musiktradition och sjungs med hemtam säkerhet.
"
Winnie Gravlund, Helsingborgs Dagblad

""Kraja är nordiskt ljud i koncentrerad form... Kraja står rakt upp och ner, a cappella och levererar fyrstämmig sång med en formsäkerhet som övergår allt förnuft. Fyra klara, porlande röster utan minsta friktion... Ibland tänker jag på gregorianska hymner med samma självklarhet som en rad ur Skriften, ibland drar det åt den lite mystiska Runökoralen, och ibland liknar det genomskinlig musik à la Arvo Pärt. Eller är det helt enkelt landskapet som sjunger?""
Mikael Strömberg, Aftonbladet

"Fyra röster, stor inlevelse och mycket känsl, det är Kraja som gör skivdebut med CD;n Vackert väder. Det är en debut som duger. Vacker vokal musik som varieras så att det inte blir enahanda. Kraja kommer att höjas till skyarna, men så högt vill jag inte skicka gruppen. Inte än.

Köp den här skivan om du gillar vokalkvartett.
"
Lennart Götesson, Dala-Demokraten

"De flesta sångerna är dock vackra och avslappnade i sköna arrangemang. Anmärkningsvärt bra eftersom artisterna är så unga. Egensinnigt, chosefritt och kul blir det samlade omdömet."
Erik Svansbo, Norrköpings Tidningar

"Fyra unga kvinnor runt de tjugo sjunger folksånger så att man smälter. Kraja från Umeå tar traditionella visor, psalmvarianter, norska melodier och fina egna låtar, arrangerar dem för sina fyra stämmor och sjunger dem glasklart och utsökt vackert.

Gruppen med det samiska namnet ("platsen dit man längtar") har kopplat ihop allsköns texter och melodier mycket kreativt. Sången är oftast ganska mild i tonen, men det hindrar inte Kraja från att lägga mycket uttryck i sångerna. Och så svänger det gott. Att dansa till den här instrumentlösa musiken kan inte vara svårare än att borsta tänderna.

Hela greppet imponerar - Krajas friska sätt att återvinna och uppdatera historien, att göra något som idag hunnit bli annorlunda och ovanligt och göra det med så hög klass.
"
Alexander Agrell, Sydsvenska Dagbladet

"Kvartetten Kraja består av fyra röster; Frida Johansson, Lisa Lestander, Eva Lestander och Linne Nilsson har Umeå musikklasser som gemensam nämnare och sjunger så vackert tillsammans så att man håller andan när man lyssnar på albumet Vackert Väder."
Björn Stefansson, Värmlands Folkblad

"Fyra lysande musiktalanger i ljuvlig fyrklang. Så kan man sammantfatta Kraja, en viskvartett bredare än de flesta och kanske en av landets talangfullaste. Nya plattan Vackert Väder är en lisa för visälskaren och sprider faktiskt sommar i sinnet trots daglig påminnelse om höst...

...Skämt, allvar, kärlek och sakralt. Allt acapella. Mums för en finsmakare
"
Per-Roger Carlsson, Sundsvalls Tidning

"Den Umeåbaserade folkliga vokalgruppen Krajas debut-CD bjuder, förutom ett vackert omslag, på den intressantaste vokala folkmusikupplevelsen på länge.
Gruppen består av systrarna Eva och Lisa Lestander och deras vänner Frida Johansson och Linnea Nilsson, fyra damer på runt de 20, som var för sig har en gedigen bakgrund på olika instrument, men som i Kraja satsar på enbart sång. Och vilken lyckad satsning sedan.
"
Micke Forsberg, Norrbottens-Kuriren

"Kraja bjuder på ett charmigt, glittrande och oemotståndligt musikflöde. Lyssna på den ordlösa svängfesten "Elins trall" så är du fast."
Lasse Åbom, Östgöracorrespondenten

"Redan efter att ha lyssnat första varvet på 'Vackert Väder' har denna utsökta skiva gjort ett varaktigt intryck. Den liksom sätter sig tillrätta i sinnet och lyckas med konststycket att både varva ner mig och liva upp mig. Det kan låta egendomligt, men jag kan inte beskriva det på annat sätt. De fyra tjejerna använder sig av sina röstresurser på ett imponerande och oemotståndligt sätt, i melodier som är en genomtänkt blandning av arrangemang och egna kompositioner.
"
Sofia Flank, Västerbottens Folkblad

"Och nu kommer Kraja, en kvartett bestående av fyra blott 20-åriga töser från Umeå som sjunger a capella med stor övertygelse på debut-cd:n Vackert väder.

Frida Johansson, Lisa Lestander, Eva Lestander och Linnea Nilsson har träffats inom Umeå musikklasser. Gruppnamnet Kraja lär betyda "platsen dit man längtar" på samiska och nog finns det mycket hängivenhet och naturkänsla i kvartettens framföranden, men också en befriande humor i tolkningar av gamla folkliga burleskerier och kärleksbestyr.

De tätt liggande stämmorna är ljusa och lätta, någon gång lite oslipade, men känsligheten och den dynamiska rytmiken gör intryck på lyssnaren. Man trollbinds av de folkliga koralerna och den vackra varianten av I denna ljuva sommartid, liksom av Krajas egna sånger, som till exempel Eva Lestanders skira Midsommarvals. Den här kvartetten kan gå långt.
"
Ulf Gustavsson, Upsala Nya Tidning

"Under namnet Kraja sjunger fyra yngre kvinnor a capella i himmelskt vackra stämmor, fast deras ljusa röster kan också bli lite mer jordnära och grövre. De skämtar och skrattar, sjunger visor om dans, kärlek och älskog. En annorlunda tolkning av sommarpsalmen Den blomstertid nu kommer, och i Nu haver denna dag smyger mörkret in."
Bengt Eriksson, Svenska Dagbladet

"Kraja är samiska och betyder: "platsen dit man längtar". Det är också namnet på fyra unga sångerskor från Umeå som med Vackert väder bjuder på ett övertygande och varierat debutalbum. Allt från fräcka skämtvisor till psalmer, mestadels hämtade från den västerbottniska folktraditionen, får plats på skivans nitton spår. Det är variationen och de imponerande arrangemangen som tillsammans gör att enformigheten, som alltid hotar musik som endast består av sång, undviks. Och de riktigt vackra rösterna förstås."
Adreas Jakobsson, Gefle Dagblad

"Kraja är namnet på en kvartett bestående av fyra unga sångerskor som träffades i Umeå musikklasser och sedan några år bildar denna vokalgrupp. Systrarna Lisa och Eva Lestander utgör tillsammans med Frida Johansson och Linnea Nilsson gruppen som nu debuterar med sitt album Vackert väder. Här presenterar de med sina röster och stämmor psalmer, supvisor och traditionella låtar från såväl sitt hemlandskap Västerbotten som andra delar av Sverige och Skandinavien jämte en del egen komponerat material. Fyra unga röster som med stor stilkänsla och innerlighet bjuder på ett brett varierat material på ett imponerande vis."
visstaden.com

"Kraja är samiska och betyder ”platsen dit man längtar” och här finns det karja och sträva liksom de fräcka och glada visorna – allt framfört med samma precision, tydlighet och drive. Man blir glad över resultatet. Frida Johansson, Lisa och Eva Lestander och Linnea Nilsson har mycket mer att ge."
Per Kahnberg, Nerikes Allehanda


Utskriftsvänlig version
VISA ALLA RECENSIONER!
 
Till toppen Hem