Logo Drone  
dronetop
 
 
Utfyllnad Hem Katalog Artister Recensioner Press Beställ Länkar Video Kalender Info/Kontakt Info/Kontakt
Utfyllnad
x

RECENSIONER

Genom åren har Drone kunna glädja sig åt många positiva recensioner. Här nedan följer ett urval
 
Känner Du till någon recension som inte finns med i listan får Du gärna tipsa oss på adressen:folkmusik@drone.se
 

DROCD032
Katalognummer: DROCD032
Artist: Nyckelharporkestern
Album: N.H.O
"På den nya skivan tar man ett helt nytt grepp och presenterar nytt egenkomponerat material ? och det är mycket bra. Plattan är fint varierad och präglas av en härlig experimentlusta"
Dan Lundberg, Svenska Dagbladet

"Både Eric Sahlström och Byss Calle gjorde sig kända som enastående låtkompositörer och därför är det väl helt logiskt att även N.H.O. nu släpper en cd med enbart egna kompositioner.
 Skivan innehåller en hel del målmedvetna försök att skapa ny musik och utforska nyckelharpans musikaliska möjligheter, men enligt mitt förmenande är det låtarna komponerade i gammal tradition som ger lyssnaren mest behållning.
"
Stephan Elg, Smålandsposten

" N.H.O. står för Nyckelharpsorkestern. Den världsunika som spelar sexstämmiga polskor och valser på DRONE Records (DROCD 032). Tilltaget att bunta ihop sex av Sveriges ledande nyckelharpister i en ensemble ­ Niklas Roswall, Johan Hedin, Ola Hertzberg, Henrik Eriksson, Marcus Svensson och Olov Johansson ­ är förstås en alldeles galen idé. Och genial. Av de folkmusikinstrument som överlevt globaliseringens käftar har nyckelharpan inte bara klarat sig, den är satt i ständig förnyelse. Byss-Calle och Eric Sahlström har blivit popartister.

Så lyssna till sex stycken harpor samtidigt! Hör tonförrådet, klangfärgen, bordunen och ackordspelet och det trivsamma rasslet från själva nycklarna eller knavrarna. Denna allmogen för 2000-talet är inte helt lätt att beskriva. Men låter som en mullig stråkkvartett med en silvrig, sirlig, öppen klang. Eller tänk dig ett dragspel som spelas med stråke!
"
Mikael Strömberg, Aftonbladet

"Det är ett rikt melodimaterial som de sex herrarna presenterar, och klangbilden är verkligen fascinerande, en fyllig och mättad strängväv de de olika harporna både kompletterar varann och står ut från helheten, till exempel i Johan Hedins fanfariska herrgårdspolska.

Det häftiga är att musiken också svänger, att spelet känns expressivt och dynamiskt samtidigt som det är så klangligt balanserat. Nyckelharporkesterna har så att säga vidareutvecklat harpans konsertanta, lyriska potential, men orkestern spelar definitivt utan stärkkrage. En CD som kommer att snurra en hel del hos mig i sommar.
"
Ulf Gustavsson, Upsala Nya Tidning

"Nyckelharporkestern är en nyskapande idé. De har en närmast klassisk hållning till musiken, alla låtar låter rena och fina. Inte ens när man använder två moraharpor (den äldsta och enklaste formen av nyckelharpa) känns det minsta skitigt. Det kan kännas väl kliniskt ibland.

Annars kan man inte säga annat än att det är en helgjuten produktion.
"
Erik Svansbo, Folkbladet Östgöten

"De här unga figurerna med samma sorts stränglådor i famnen skapar lyhörd, böljande och svepande musik, full av fina nyanser och hetsigt pådrag. Alla sex - däribland harpprofiler som Johan Hedin och Olov Johansson - pytsar in egna kompositioner. Sedan kan det hända att de delar upp sig i duor, trior och kvartetter eller brusar på allihop tillsammans.

Att klangen då blir så storslaget utbredd och vacker beror förstås på att orkestern kombinerar olika harpsorter i diverse storlekar. Och att detta ursvenska instrument är så fulländat i sig självt - i det bor både melodi och ackordtoner, ett fylligt, färgstarkt sound och naturlig auktoritet.
"
Alexander Agrell, Sydsvenska Dagbladet


Utskriftsvänlig version
VISA ALLA RECENSIONER!
 
Till toppen Hem