Logo Drone  
dronetop
 
 
Utfyllnad Hem Katalog Artister Recensioner Press Beställ Länkar Video Kalender Info/Kontakt Info/Kontakt
Utfyllnad
x

RECENSIONER

Genom åren har Drone kunna glädja sig åt många positiva recensioner. Här nedan följer ett urval
 
Känner Du till någon recension som inte finns med i listan får Du gärna tipsa oss på adressen:folkmusik@drone.se
 

DROCD027
Katalognummer: DROCD027
Artist: Pettersson & Fredriksson
Album: Brand
"Pettersson & Fredriksson har hittat något eget. Musikaliskt står de inte efter musikanter som Johan Hedin, Olov Johansson, Ale Möller och Roger Tallroth. Så de borde ha förutsättningar att placera Skellefteå lika högt på musikens löpsedlar som stadens popgrupper."
Ulf Torstensson, Lira

"Det glimmar av glada miner och barsk humor när de lyfter musiken som de älskar. En imponerande debut med ny ton i gammal musik."
Lasse Åbom, Ösgötacorrespondenten

"Hos nyckelharpan har tonen en ständig tendens att alltid ta över uttrycket, vad man än spelar så låter det alltid väldigt mycket nyckelharpa av alltihop. Det hänger samman med instrumentets begränsningar, men också det faktum att nyckelharpan, sedan den återupptäcktes på sjuttiotalet, har blivit de glada amatörernas instrument. Det personliga uttrycket saknades.

De senaste åren har det ändrats, tack vare en hel hop unga nyckelharpister. En av dem, Daniel Pettersson, blev världsmästare i nyckelharpa för ett par år sedan. Det är i sig ingen garant för ett eget uttryck, men Pettersson tycks tränga igenom instrumentkroppen. Tillsammans med Daniel Fredriksson på mandola har han nu gjort en skiva med låtar från Västerbotten och södra Lappland, ett slags inlandsmelankoli i modern tappning. De är också duktiga att skriva eget. Då blir det lite glesare, lite mer romantiskt
"
Po Tidholm, DN

"Det här är faktiskt en av de bästa skivor med svensk folkmusik jag hört på länge"
Jan Westerlund, Norra Västerbotten

"Skivan bygger främst på låtmaterial från Västerbotten och södra Lappland. Traditionellt är detta inga nyckelharpsområden men i dagens folkmusikvärld finns ju inga sådana begränsningar. Och musiken passar för sättningen. De sträva tonslingorna klingar mycket väl på nyckelharpan och mandolan.
En vacker skiva
"
Dan Lundberg, Svenska Dagbladet

"Jag visste att de var duktiga eftersom jag hört grabbarna live några gånger. Men att deras debutskiva skulle bli så här bra, det hade jag faktiskt inte väntat mig. För det här är en skiva som kommer att låta tala om sig, och frågan är om vi inte här har årets debutplatta inom folkmusiken"
Jan Westerlund, Västerbottens-Kuriren

"Trots den begränsade instrumenteringen bjuder Daniel Pettersson, nyckelharpor, och Danie Fredriksson, mandola, på en dynamisk och högst levande debutskiva med låtar från Västerbotten och södra Lappland.

De har dessutom den goda smaken att öppna med J P Nyströms fantastiska "Menuette från Oravais". Därefter dominerar polskorna. Det är ömsom hetsigt, ömsom stillsamt vackert och rogivande. Produktionen är enkel men väldigt effektiv. Brand är balsam för själen i en allt mer sönderprducerad musikvärld.
"
Lars Alkner, Värnamo Nyheter

"Sättningen är som sagt annorlunda och ungdomlig. Daniel som spelar mandola (en stor mandolin) har spelat hårdrock och det kommer fram i hans sätt att kompa melodin. Det blir ofta rockiga riff.

Daniel med nyckelharpan spelar ofta melodi och det gör han så fint. Nyckelharpan har ett väldigt speciellt ljud. Daniel spelar ibland på “gammelharpan”, den s k kontrabasharpan. Det låter gammalt och styggt.
"
Erik Svansbo, Folkbladet Östgöten

"Musiken som virvlar ut ur högtalarna när jag sätter på den här skivan låter väldigt annorlunda än all annan svensk folkmusik jag tidigare hört. Det som gör den speciell är ganska svårt att definiera, men en del av det beror antagligen på instrumentvalet. Mandola, nyckelharpa och inget fiolspel överhuvudtaget."
Andreas Jakobsson, Gefle Dagblad

"Många unga talanger samlas i folkmusikgenren. Här är två till. Båda är norrlänningar och heter Daniel i förnamn. En är världmästare i att spela nyckelharpa, den andra spelar folkmusik på mandola. "Brand" är duons debut-cd och mötet mellan de två unga musikerna är synnerligen lyckosamt. De spelar traditionella melodier från Västerbotten, varvat med egna kompositioner i samma stil. Skickligt, lekfullt och avspänt följer de traditionen men har ändå en egen, berörande och fräsch touche i arrangemangen. Deras musik går rakt in i hjärtat. "
Winnie Gravlund, Helsingborgs Dagblad


Utskriftsvänlig version
VISA ALLA RECENSIONER!
 
Till toppen Hem