Logo Drone  
dronetop
 
 
Utfyllnad Hem Katalog Artister Recensioner Press Beställ Länkar Video Kalender Info/Kontakt Info/Kontakt
Utfyllnad
x

RECENSIONER

Genom åren har Drone kunna glädja sig åt många positiva recensioner. Här nedan följer ett urval
 
Känner Du till någon recension som inte finns med i listan får Du gärna tipsa oss på adressen:folkmusik@drone.se
 

DROCD011
Katalognummer: DROCD011
Artist: Olov Johansson
Album: Storsvarten
"Äntligen har Olov Johansson gjort en solo-cd. Efterlängtad, för han är utan minsta tvekan landets främsta musikant på nyckelharpa. Allt för sällan har han fått visa vilken bredd och vilken briljans han har i sitt spel"

"Storsvarten är en lysande skiva, kanske en av de viktigaste nyckelharpsskivor som någonsin givits ut.
"
Stepan Elg, Smålands-Posten

"Nyckelharpan är ett egensinnigt instrument som måste tacka sin lyckliga stjärna för att Olov Johansson finns."
" Olov Johansson vågar ta fram det osminkade hos nyckelharpan, det lite gnissliga och kantiga - just därför är det så lätt att älska hans spel. Han har ett alldeles eget sätt att att göra små luftsprång i pauserna, harpans egna saltomortaler. Andra gånger kletar han ut bordunen som vore det båttjära.
"
Eva Clementi, Dagens Nyheter

"Sannolikt är det en av de bästa nyckelharpsskivor som gjorts."
" Olov Johansson står för en varsam förnyelse av folkmusiken. Som spelman förenar han det uppländskt jordnära och rytmiskt handfasta med det gränsöverskridande och nära på mystiska."

" Sällan har en nyckelharpa låtit så mycket på skiva. Storsvarten är med andra ord en fullpoängare.
"
Ulf Gustavsson, Uppsala Nya Tidning

"Men majoriteten av spåren är traditionella låtar som han spelar på egen hand. Det mesta kommer från Uppland. Olov Johansson har vid flera tillfällen hörts betyga sin kärlek till den äldre kontrabasharpan, som har två melodisträngar med en bordunsträng (liggande ton som ackompanjerar melodistämman) emellan, till skillnad från den numera vanligare kromatiska harpan med tre spelbara strängar och en bordun högst upp.

Kontrabasharpan låter rivigare och råare med mera bordun, ibland likt en vevlira. Trots dess harmoniska begränsningar tycker jag att låtarna som spelas på den, som Vals efter kopparslagaren eller Polkett efter Bohlin i frustande samspel med Mikael Marin, låter klart häftigast. Men även klassiker som Stormyren av Erik Sahlström, spelad på kromatisk harpa, får ett alldeles eget liv spelad solo av världsmästaren.

Det lär ha korats fler världsmästare på nyckelharpa sedan Olov Johansson fick den äran, men till skillnad från i sportvärlden är jag inte säker på att de distanserat honom.
"
Ulf Torstensson, Norra Västerbotten

"Upplänningen Olov Johansson har hörts med Nordman och hörs oftast i gruppen Väsen. På Storsvarten hörs han mest själv med sina nyckelharpor. Det är alldeles utmärkt, därför att Olov är en av Sveriges bästa spelmän och på tiden att han fick huvudrollen."
Hans Bohm, Dala-Demokraten

"Musik att bli lyft av.

Den unge nyckelharpsfantomen Olov Johansson har så mycket liv, energi och puls i spelet att det fullkomligt bubblar över. Allt finns där - maxisvänget, melodiprakten, den personliga fraseringen i stort och smått, udda toner och harmonier som här funkar som cayennepeppar i en gryta och den humorflätade lekfullhet som riktigt fenomenala instrumentalister kan kosta på sig.
"
Alexander Agrell, Sydsvenska Dagbladet

"En kanonplatta som det är svårt att lyfta fram någon särskild låt ifrån"
Micke Forsberg, Folkdansaren

"Han har en unik kraft och spänst i spelet, som en explosiv höjdhoppare. Kort ansats och vips över ribban två meter upp."
Lasse Åbom, Östgöta-Correspondenten

"Som musiker är Olov Johansson säkerheten själv. Varje ton kommer spiksäkert på sin rätta plats. Medmusikanterna får finna sig i att virvla runt Olovs trygga framfart.

Det är kort sagt skänt att höra Olov Johanssons musik. Hans klara spel är redan en förebild, vilke inte är svårt att förstå.
"
Gunnar Ternhag, Lira

"Johansson hr filat fram sig själv och sin nyckelharpa till ett välförtjänt kändisskap, som medlem i gruppen Väsen och som solomusiker. Genom samarbetet med amerikanska Kronoskvartetten har han vidgat sin lyssnarskara ytterligare. Nu står han där i stjärnljuset över myren med sitt instrument och spelar än vilt som om instrumentet vrenskades, som om han brottades med det, än lyriskt skirt eller med feta målande drag...

... Att göra 65 minuter nyckelharpa så spännande kräver nog faktiskt en mästare.
"
Ulf Johansson, Göteborgs-Posten

"Det är ingen tvekan om att vi på den här skivan hör den idag kanske allra främste nyckelharpspelmannen vi har och skivan är ett självklart köp, inte bara för nyckelharpintresserade utan för alla med intresse för folkmusik överhuvudtaget!"
Pelle Schunnesson, Värmländsk Folkmusik

"Så mycket bra folkmusik det kommer nu. Här en sprittande, sprallig och ibland smekande platta från "nyckelharpans Jimi Hendrix" som annars återfinns i Väsen"
Harlad Gatu, Dagens Arbete


Utskriftsvänlig version
VISA ALLA RECENSIONER!
 
Till toppen Hem