Logo Drone  
dronetop
 
 
Utfyllnad Hem Katalog Artister Recensioner Press Beställ Länkar Video Kalender Info/Kontakt Info/Kontakt
Utfyllnad
x

RECENSIONER

Genom åren har Drone kunna glädja sig åt många positiva recensioner. Här nedan följer ett urval
 
Känner Du till någon recension som inte finns med i listan får Du gärna tipsa oss på adressen:folkmusik@drone.se
 

DROCD010
Katalognummer: DROCD010
Artist: Sågskära
Album: Krook
"Levande småländsk musikhistoria"
Klas Gustafsson, Tidningen Musik

"Förutom att Krook väcker intressanta frågor, ger musiken också en härlig fantasibild om en svunnen värld där bröllop, stugdans och råbarkade vistexter satte sprätt på tillvaron"
Eva Clementi, Dagens Nyheter

"Musiken framförs av åtta ordinarie gruppmedlemmar och fyra vänner med tonvikt på fiol, skalmeja, sång, folkliga trummor och några lokala instrument som Kalvsviksharpa och en 1600-talsorgel från en liten sockenkyrka i Värend.

Den här musiken låter klart annorlunda än man är van i svensk folkmusik. Trummor och skalmejor ger en originell prägel. Det känns precis så gammeldags som det är. Bäst tycker jag om danser som Luringens långdans och den hypnotiska polskan efter Anders Svensson. Skalmejan är intressant som instrument men ibland tycker jag det blir för mycket av det ganska vassa ljudet. Som helhet är det en mycket fascinerande och välgjord skiva. Inte minst det fina texthäftet gör den till ett måste för alla med intresse av traditionell svensk musik.
"
Ulf Torstensson, Norra Västerbotten

"Den som gillar berättelser och historia har mycket att hämta på småländska gruppen Sågskäras nya skiva. Ligger det sedan ett musikhistoriskt intresse i botten med inriktning på folkmusik är det nästan bingo. Musiken och sångerna är hämtade från Värend, ett av de små landen i Småland."
Hans Bohm, Dala-Demokraten

"Lyftet som lockar öronen är de spännande klangerna från den klarinettilskna skalmejan, starka säckpipan och de pukliknande krigstrummorna som överlevde kyrkans gnälliga förbud för 300 år sedan.

Sågskäras vitala låtar kan än idag hetsa till stordåd på dansgolvet och svettiga famntag. Dokumentära "Röcklavisan" om död i barnsäng är gripande och vacker med orgel, vassa blåsinstrument och pukor.
"
Lasse Åbom, Östgöta-Correspondenten

"Även om skivan främst har ett dokumentärt ärende, är adressen förstås vår egen tids folkmusikälskare, som inte blir besvikna. Hela registret av gamla instrument finns med: näverskalmeja, lira, psalterium, mungiga, Kalvsviksharpa, sinka, kortholt med mera, den mänskliga rösten ej att förglömma."
Lars Aldén, Smålands-Posten

"Jag önskar att den här skivan får stor spridning. När rocken hotar att lägga sig som en bombmatta över svensk folkmusik, representerar det här något annat. Genom att kombinera historisk insikt med musikalisk fantasi skapar Sågskära nämligen riktigt hörvärd musik."
Gunnar Ternhag, Lira

"När jag nu fått höra efterföljaren "Krook! - Musik bland trumslagare, bröllopsspelmän och bergtagna kvinnor" inser jag att jag fått ännu en favorit till vår skivsamling"

"Krook är en mycket varierad och omväxlande skiva 70 minuter lång men aldrig tråkig eller ointressant, detta beroende på de skickliga musikanterna i Sågskära och deras vänner. Jag rekommenderar varmt denna mycket välproducerade cd med musik från Småland.
"
Lotta Larsson, Östgötapolskan

"Tiden är tidigt 1700-tal. Det trallas, sjungs och spelas. Värendstrumma och Kalvsviksharpa samspelar med skalmeja, lira, säckpipa och mungiga, psalterium, fioler och en Cahmanorgel, ett annat ovanligt småländskt folkmusikinstrument."

"Att höra en fiolpolska inledas med militäriska trumslag är en märklig upplevelse"
"
Bengt Eriksson, Göteborgs-Posten

"Följ med bakåt i tiden till Värend i södra Småland. Till "musik bland trumslagare, bröllopsspelmän och bergtagna kvinnor", till polskor och visor som berättar om liv och död, som ger röst åt folktro. Inför vallåtar spelade på näverskalmeja lyssnar vi andäktigt."
Harald Gatu, Dagens Arbete

"Den här skivan är intressant ur flera synvinklar, dels är låtmaterialet till stor del hämtat ur mycket gamla notsamlingar, vissa så tidiga som 1700-tal, dels är instrumenteringen av en sådan art att man känner sig tillbakaflyttad till den här tiden. Duktiga musiker med säkerligen stora kunskaper om den här musiken gör, tillsammans med ett synnerligen intressant och välmatat texthäfte, det här till ett svängande och högst levande dokument över den musik som i många fall bildar bakgrund till vår nutida folkmusik."
Pelle Schunnesson, Värmländsk Folkmusik


Utskriftsvänlig version
VISA ALLA RECENSIONER!
 
Till toppen Hem